România apare pentru prima dată într-un astfel de raport pe care Google îl realizează începând din 2009.
Google a început să ofere, la solicitarea agențiilor guvernamentale din diverse țări, date despre conturile utilizatorilor săi din a doua parte a anului 2010, reiese din raportul de transparență realizat de Google.
Sursa Raport de transparență Google
Google a primit în prima parte a anului trecut un număr de aproape 27.500 de solicitări de date, despre circa 42.600 de conturi. Spre comparație în primele șase luni din 2009 Google a primit 12.500 de solicitări de date din partea unor agenții guvernamentale.
„Examinăm fiecare solicitare pentru a ne asigura că respectă litera și spiritul legii. În unele cazuri, putem refuza să furnizăm informații sau putem încerca să restrângem sfera de aplicare a solicitării”, se arată în raportul Google.
În perioada iulie-decembrie 2013 Google a primit din România 16 solicitări de date ale utilizatorilor care vizau un număr de 33 de conturi de utilizatori. Google a onorat 56% dintre solicitările venite din România. Spre comparație, în Bulgaria în aceeași perioadă a existat o singură solicitare de date despre 3 conturi, Google nefurnizând date despre nici unul dintre aceste conturi.
Din cele 27.477 de solicitări adresate Google și YouTube în a doua jumătate a anului trecut, cele mai multe, 10.574. au fost transmise de SUA, Google onorând 83% din ele. Alte 2.750 de solicitări au venit din Franța, din Germania, 2.680, iar din India 2.513.
În general, Google notifică utilizatorii în legătură cu solicitările legale, atunci când este cazul, cu excepția situațiilor în care acest lucru este interzis de lege sau de o decizie judecătorească.
Pe YouTube a fost postată o animație care arată cum procedează Google în momentul în care primește solicitări de informații din partea unor agenții guvernamentale.